EEN VRAAG?
CONTACTEER ONS»

6 tips voor eenvoud en duidelijkheid op de werkvloer

We worden continu belaagd door een tsunami van informatie en impulsen. Onze hersenen zijn overbelast en snakken naar wat rust. We voelen de nood om de pauzeknop in te drukken en alles eens op een rijtje te zetten. Maar dat lukt niet zomaar.

Zeker in een werkomgeving hebben mensen de neiging om de zaken nodeloos te compliceren. Als iets ingewikkeld wordt voorgesteld, lijkt het immers doordacht en belangrijk.

Toch bereik je veel meer met eenvoud. Je boodschap zal beter worden begrepen en je richtlijnen gemakkelijker in de praktijk gebracht. Met goede resultaten als gevolg.

 1. Hou het kort
  Vertrek bij elke presentatie, mail of nota van de kern van je boodschap. Kan je die in 5 woorden duidelijk maken ? Gebruik er dan 5. Denk je meer woorden nodig te hebben ? Vraag je dan telkens af of wat je toevoegt werkelijk noodzakelijk is om je boodschap te verhelderen. Is dat niet het geval, laat het dan vallen.
 2. Verspil geen tijd
  Geef je medewerkers de opdracht om in hun dagelijkse werk 3 overbodige activiteiten te vinden. Laat hen kritisch nadenken over de vraag waarom ze iets doen. Als er geen goede reden voor is, laat ze er dan mee ophouden. De kans is groot dat ze met meer dan 3 voorstellen op de proppen komen …
 3. Elke medewerker 1 leidinggevende
  Maak voor elke medewerker duidelijk wie zijn leidinggevende is en zorg ervoor dat dit slechts 1 persoon is. Deze leidinggevende stuurt de medewerker aan en evalueert hem.
 4. Duidelijk takenpakket en back-up
  Geef elke medewerker een heldere taakomschrijving zodat hij precies weet wat er van hem wordt verwacht. Vermijd overlappingen en voorzie voor elke cruciale taak een back-up.
 5. Documenteer processen en workflow
  Maak een draaiboek van alle belangrijke processen in je bedrijf. Ze zijn een garantie voor de continuïteit. Het opstellen van zo’n draaiboek is meteen de geknipte aanleiding om processen kritisch te bekijken en waar mogelijk te vereenvoudigen.
 6. Wees allergisch voor complexiteit
  Laat het streven naar eenvoud als een rode draad door je organisatie lopen. Maak er een kerncompetentie van die je van elke medewerker verwacht. Beloon voorstellen en acties die tot meer eenvoud leiden.