EEN VRAAG?
CONTACTEER ONS»
Blog_Header

6 tips voor talentoptimalisatie op het werk

We presteren optimaal als we iets kunnen doen waar we goed in zijn en meestal doen we dit dan ook met volle goesting. Als werkgever heb je er dus alle belang bij op zoek te gaan naar de sterke punten van je medewerkers. Als iemands potentieel volledig tot zijn recht komt, is dat immers zowel positief voor hem als voor het bedrijf waar hij werkt. De kunst is dus om de perfecte match te vinden tussen job en talent.

 1. Zet de talenten van je medewerkers goed in de verf

  Geloof in de capaciteiten van je medewerkers en focus niet op tekortkomingen. Leg de nadruk op wat iemand wèl goed kan en laat hem daarin nog beter worden. Expliciete waardering voor bereikte resultaten is een voorwaarde voor succes.

 2. Inspireer en daag uit

  Om gemotiveerd te blijven zijn nieuwe uitdagingen nodig. Stimuleer medewerkers om de lat steeds hoger te leggen. Laat hen streven naar uitdagende doelen en wees daarin zelf een inspirerend voorbeeld.

 3. Doe aan generatiemanagement

  Laat jongeren leren van ervaren collega’s en omgekeerd. Organiseer “leren op de werkplek” expliciet in originele projecten. Fun èn resultaten zijn gegarandeerd !

 4. Geef voldoende autonomie en vrijheid

  Zie je medewerkers als creatieve professionals die je vertrouwen waard zijn. Promoot initiatieven, geef beslissingsbevoegdheid en laat al eens een risico nemen.

 5. Word een lerende organisatie

  Zet ontwikkeling hoog op de agenda. Laat medewerkers regelmatig opleidingen volgen en integreer deze in de praktijk.

 6. Vergeet jezelf niet !

  Je kan je medewerker maar inspireren als je jezelf blijft ontwikkelen. Volg opleidingen, lees veel, volg de actualiteit en blijf bij. Zorg ervoor dat je kan terugvallen op een mentor, sparringpartner of coach.